maanantai 26. marraskuuta 2018

Ostosmatkailu

1. Se on uusi kokemus matkailijalle. Perinnepuoti eroaa suurista ketjuista, omalla tyylillään sekä mahdollisesti myymillään tuotteillakin. Perinnepuodin tuotteet voivat kertoa sen kylän/alueen historiasta tai elämästä.
2. Siellä on poikkeuksellinen sisustus, erikoisia ja harvinaisempia tuotteita.
3. Kauppakeskus Willa Hyvinkäällä, ei ole kovin erikoinen matkailijan silmin. Willassa on tavallisia ketjuvaatekauppoja, sekä muutamia kahviloita/ravintoloita. Willa on suunnattu enemmän paikallisille kävijöille. 
Kuvahaun tulos haulle kauppakeskus willa
4. Helsingin Kampilla on suuri vetovoima, sekä matkailijoihin että paikallisiin. Kampissa on päivittäin paljon kävijöitä. Sijainti on keskeinen, Kampissa on monipuolinen valikoima liikkeitä ja ravintoloita. Kampissa on myös linja-auto asema sekä metroasema jotka tuo ohikulkijoitakin. 
Kuvahaun tulos haulle kamppi

5. Ideaparkissa on kauppojen lisäksi monia muita palveluita.Ideaparkista löytyy jokaiselle jotakin. Esimerkiksi perheen nuoremmille sisähuvipuisto Zones, sekä ihan pienille lapsille ti-ti nallen kotitalo. Ideaparkissa on myös kuntosali, sekä liikuntatiloja. Ideapark järjestää myös paljon tapahtumia ja ideaparkissa on usein erilaisia esiintyjiä. 
Kuvahaun tulos haulle ideapark


tiistai 6. marraskuuta 2018

Tuhotut talot, kadonneet kodit- opastus

Olimme tänään Museo Skogsterin järjestämällä opastetulla kierroksella, jossa kävelimme Hämeenlinnan keskusta alueella. Pysähdyimme matkalla n. 5 kertaa, eri kohtiin jolloin opas kertoi eri rakennusten historiasta, samalla kun katsoimme omien puheliemme kautta valokuvia miltä siinä kohdassa on näyttänyt ennen. 
Opas otti ryhmämme hyvin haltuun, vaikka olemmekin usein äänekkäitä joten opettaja "auttoi" häntä vähän myös muistuttelemalla meitä olemaan hiljaa ja kuuntelemaan. Olin aluksi vähän hämmentynyt mitä tapahtuu, kun oletin että ollaan museon sisätiloissa mutta lähdettiinkin konkreettisesti ulos kiertämään, joka oli hyvä, koska en läheskään kaikista vanhoista kuvista olisi osannut hahmottaa missä kohdassa Hämeenlinnaa ollaan, tai miltä siinä tarkalleen näyttää nyt. Opas puhui kuuluvalla ja selkeällä äänellä sekä myös luonnollisesti (ei lukenut suoraa tekstiä muistiinpanoistaan vaan kertoi asian, niin että huomasi hänen oikeasti tietävän asioista joista kertoi). Hän ei myöskään häiriintynyt väli kommenteista/kysymyksistä ja osasi aina myös vastata kysymyksiin. Paikasta toiseen siirtyessämme ryhmämme tuntui jäävän aina etäämälle oppaasta, jolloin opas otti itse aina askeleen pari eteenpäin ollakseen tarpeeksi lähellä ryhmää. Hän myös seurasi meitä ja saattoi välillä kommentoida juttujamme jolloin huomasi että hän tosiaan puhuu meille eikä vain yksinään puhellut. 
Opin kierroksen aikana paljon uutta, ja kiinnitti sellaisiin rakennuksiin huomiota joita ei ennen ollut sen kumemmin katsellut. Kylmä tuuli harmitti, koska sormet oli jäässä kun puhelimien kautta katsottiin kuvia. Olisi ollut hyvä olla joku isompi laite (esim. ipad) jonka kautta katsoa kuvia, koska puhelimella näkyi aika pieninä.

maanantai 5. marraskuuta 2018

Lepaan viinitila

Kävimme luokkamme kanssa tutustumassa Lepaan viinitilalla. Viinitilalla meille esiteltiin paikkoja, sekä kerrottiin paljon viinien sekä muiden alkoholi juomien valmistus prosessista. 
Lepaan viinitilalla valmistetaan viiniä vuoden aikana n. 17 000 litraa. Viinitilalla on kaksi vakituista työntekijää, joidenka lisäksi on opiskelijoita/työssäoppijoita. Vakituiset työntekijät hoitavat suurimmaksi osaksi kaksin kaikki valmistusprosessin vaiheet. 
Tilalla valmistetaan viinien lisäksi myös kuohuviinejä, liköörejä ja siidereitä. Liköörejä ei myydä viinitilalla niiden kovan alkoholi pitoisuuden vuoksi, joten Lepaan liköörit voi tilata Alkon sivujen kautta. Tämä ei kuulemma anna yrittäjälle paljoa katetta itse likööristä postittaa pullo kerrallaan, mutta kyseessä on suurimmaksi osaksi markkinointi/näkyvyys kysymys. Tila tekee myös yhteistyötä muiden pientilojen kanssa. Lepaan viinitilalla on niin kova hiivapitoisuus, että siellä on lähes mahdotonta valmistaa alkoholittomia juomia. Tämän takia Lepaan viinitilan glögejä valmistaa toinen tila. 
Viinien ja kuohuviinien valmistusprosessi on pitkä, ja Lepaalla mm. kuohuviinit tehdään käsityönä.
Viinin valmistusprosessi alkaa puristamalla marjoista sekä hedelmistä mehut, viinit alkavat käydä kun marjojen pinnalla olevat hiivat pääsee mehun sokereihin. Viinit laitetaan käymään tynnyriin, joka laitetaan mahdollisimman täyteen, jotta tynnyriin jää mahdollisimman vähän happea. 
Siideri tynnyreissä oli vesilukot, joidenka avulla pystyttiin seuraamaan niiden käymistä. 
Kun tuotteet ovat valmiita ne pullotetaan ja pistetään myyntiin. Lepaan viinien etiketit ovat olleet opiskelijoiden suunnitelemia.

tiistai 29. toukokuuta 2018

Perehtyminen työssäoppi paikkaan

Olen työssäopissa yritysellä nimeltä Tg Klubben. Tg Klubben konserniin kuuluu viisi eri palveluntarjoajaa, kaikki liittyvät vahvasti urheilu-, liikunta- ja vapaa-ajan -toimialoihin.



Tg Klubben konserniin kuuluvat: 


Laadukkaiden urheiluvälineiden verkkokauppa kuluttajille, yrityksille ja yhteisöille. 

Uimaopetusta mullistava opetusmetodin lisenssi- ja koulutusyritys.


Uimavalvonta vastaa 15 uimahallin toiminnan päivittäisestä tominnasta


Luonto- ja vapaa-ajanpalveluita tuottava luontomatkailukeskus.

TG Cafe toimii liikuntapalveluiden yhteydessä neljässä eri kohteessa tarjoten laadukkaita kahvilapalveluita.

Oma työssäoppini sijoittui siis Tg Cafeseen, sekä Ahveniston olympiapuistoon. Tg Cafen työntekijät ovat hotelli, ravintola,- ja catering alan sekä matkailualan ihmisiä. Yksi työntekijä oli käynyt tavastialla matkailualan koulutuksen. Tg Cafessa kuten koko Tg klubbenissa, halutaan olla hyvin asiakaslähtöisiä, ja hyviä asiakaspalvelijoita "Klubbenin arvolupauksena on, että sen asiakkaat voittavat aina valitessaan Klubbenin yhteistyökumppanikseen. Klubbenin asiakkaat ansaitsevat parasta ja laadukkainta palvelua, jonka avulla kaikki voittavat."
Tg klubbenilla halutaan huolehtia hyvin myös työntekijöistä, tarjoamalla työskentelyolosuhteet, jotka ovat turvalliset, oikeudenmukaiset ja terveelliset. Tg huolehtii myös työntekijöisen työterveydestä. Tg Klubben on ollut savuton työpaikka vuodesta 2017.
Tg cafessa kaikki työntekijät ovat omalla tavallaan mukana uuden työntekijän perehdytyksessä. 





Viides työssäoppi viikko

Viidennellä työssäoppi viikolla tuli taas paljon uusia asioita, sillä olin suurimman osan viikosta Ahvenistolla. Olen itse tykännyt enemmän olla Ahvenistolla, koska siellä on kivempi tunnelma ja saa myös jonkin verran olla ulkona. Ahvenistolla on nyt myös ollut paljon asiakkaita, joten välillä on ollut vähän kiirekkin. Ainut huono puoli on, että Ahveniston vuorot ovat aina iltavuoroja. 
Ahveniston vuoron olen aloittanut terassin avaamisella, laitan pöydät ja tuolit sekä avaan päivänvarjot. Kun terassi on avattu keitetään kahvi ja laitetaan kahvipöytä kuntoon, sekä laitetaan edellisenä iltana sulamaan otetut pullat uuniin. 
Ahveniston kahvilasta ostetaan sekä maauimalan, että flow parkin liput. Aluksi olin (kuten kaikki muutkin työntekijät) vähän hukassa miten flow parkin kanssa toimitaan esim. miten klubi, ja kausikortti eroaa toisistaan minkä ikäiset/pituiset saavat mennä yms. Mutta kaikki asiat alkoivat pikku hiljaa selvitä ja luonnistua. 
Maauimalassa käy paljon kaiken ikäisiä, mutta eniten tuntuu käyvän nuoria ala-aste ikäsiä kaveriporukoita, jonka takia onkin välillä aikamoinen hälinä. Kun ostetaan lippu maauimalaan saa pin koodin jolla pääsee portista, sekä rannekkeen, jotta valvojat näkevät että lippu on varmasti ostettu. Lapsilla on yleensä niin kova into ja kiire uimaan, että meinaavat heti rahat annettuaan juosta ovesta ulos, yleensä meinaa unohtua ottaa joko pin koodi tai ranneke, ja joudun huutelemaan perään. Pin koodi annetaan kuitin yhteydessä ja olen huomannut että se tulee aina mainita, koska muuten pin koodi saatetaan rytätä taskuun niin kuin kuitti. Ahvenistolla on myös minetin jäätelömyynti, joten pääsen päivän aikana myös pyörittelemään jäätelöpalloja. 
Ahvenisto on vasta avattu ja ensimmäiset viikot on ollut myös paljon uusien tuotteiden esille panoa. Yhtenä iltana pesimme ja desinifoimme slush koneet. Kun olin täyttänyt kaikki kolme slush konetta sokeritiivisteellä, keskimmäinen hajosi, ja valutti 10 litraa vettä/tiivistettä lattialle. Loppu ilta menikin sitä siivotessa. 
Ennen sulkemista sisätilat imuroidaan ja pestään yleisesti. Päiväni yleensä päättyy terassin sulkemiseen.

maanantai 21. toukokuuta 2018

Neljäs työssäoppi viikko

Neljännellä viikolla menin ensimmäistä kertaa aamuvuoroon jo klo: 6.00, olen huomannut että ainakin tähän aikaan vuodesta uimahallilla on aikaisin aamusta enemmän väkeä kun myöhemmin iltapäivällä. Tekemistä oli enemmän aikaisin aamusta, ja aika kului nopeammin kun kokoajan oli tekemistä. Uimahallilla on arkipäivisin (paitsi tiistaisin) aamupala, johon kuuluu puuro, kahvi/tee/kaakao, tuoremehu ja aamupalaleipä, joten aamu menee suurimmaksi osaksi aamupalan esille panossa, kassalla ja tiskissä. Aamulla vaihdetaan myös astianpesukoneeseen vedet, ja valmistetaan esimerkiksi sämpylöitä lisää. 
Neljännellä viikolle minulle näytettiin myös miten varauksia luetaan. Esim. Miten näkee mikä allas on millonkin varattu jollekkin ryhmälle ja kuinka kauaksi aikaa. Esimerkiksi koululaisryhmille on usein varattuna joitain altaita. Katsoimme yhtenä päivänä myös vähän miten kassojen tilitys menee.

keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Kolmas työssäoppiviikko

Kolmannella työssäoppiviikolla pääsin harjoittelemaan kahvilan kassan lisäksi myös uimahallin lipunmyynti kassaa. Kahvilan kassa on huomattavasti helpompi, kuin lipunmyynti kassa, mutta myös lipunmyynti kassa alkoi sujumaan vaikka välillä tuleekin kysyttävää. Nyt on huomattavasti helpompaa ja sujuvampaa palvella asiakkaita, kun olen hiljaisina hetkinä perehtynyt esimerkiksi kahvilan tuotteisiin ja tuotteiden hinnat alkavat olla jo muistissa. 
En ole vielä kertaakaan tehnyt selkeää aamu, tai iltavuoroa. En ole siis kertaakaan ollut niin aikaisin kun kahvilaa on avattu, tai niin myöhään kuin suljettu. Työvuoroni sijoittuvat lähinnä 8-19 välille. Kahvilan seinällä lukee aamu, ja iltavuorojen tehtävälistat sekä viikkosiivouslista. 
Työssäopin aikana olen oppinut/huomannut kuinka tärkeää on muistaa juoda tarpeeksi päivän aikana. Uimahallin kahvilassa on ollut todella kuuma, kun ulkonakin on alkanut lämmetä. Useista tuulettimista ja ilmankiertolaitteista huolimatta on sisällä usein jopa +30 astetta. Kuumuus vaikuttaa työntekoon, ja välillä on hyvä käydä asiakastiloissa tai ulkona vilvoittelemassa. Yhtenä päivänä en ollut juonut tarpeeksi, ja huomasin heti kuinka olo meni heikoksi  ja jopa kädetkin alkoi tärisemään. Pidin pienen tauon, join vettä ja istuin viileämmässä niin oloni helpottui. 

Toinen työssäoppiviikko

Toinen työssäoppiviikko meni nopeasti.
Maanantai oli Vappuaatto, ja uimahallilla oli aika hiljainen päivä, joten päivä koostui lähinnä perus siivoilusta, tiskistä ja jonkin verran kahvilan kassasta.
Keskiviikkona menin Ahveniston toimintapuistolle, hain alunperinkin Ahvenistolle työssäoppiin, mutta Ahveniston maauimala ja Flow park eivät olleet vielä auenneet työssäopin alkaessa. Keskiviikkona siivosimme ja järjestelimme Ahveniston kahvilaa. Loppuviikon vietin uimahallilla tavallisten työtehtävien parissa.

sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Ensimmäinen työssäoppiviikko

Ensimmäisellä työssäoppiviikolla oli paljon uusia asioita opeteltavana. Työvuorot olivat joka päivä 7 tuntia, suurin osa vuoroista oli 9-16, mutta yksi vuoro oli 12-19. Olen tykännyt siitä että ollaan saatu sovittua vuorot niin, että ne sopivat yhteen minun muiden menojen kanssa. 
Päivien runko on joka päivä suunnilleen sama, mutta joka päivä on tullut myös jotain uutta. Tiskit, pöytien pyyhintä ja kahvilan kassa ovat joka päiväisiä työtehtäviäni, ja niiden parissa meni kaksi ensimmäistä päivää. Viikon aikana pääsin myös pesemään uunin, järjestelemään ja täyttämään limukaapin sekä jäätelöaltaan, purkamaan tukkukuormaa, pesemään jäähilejuomakoneen ja tekemään riisipiirakoita munavoilla ja sämpylöitä. 

perjantai 9. maaliskuuta 2018

Laskuvarjourheilu

Laskuvarjourheilu on laskuvarjoilla suoritettavaa hyppimistä ja liitämistä kilpaurheilumuotona. Nykyisiä kilpailumuotoja ovat pääasiassa tarkkuus-, taito- ja muodostelmahypyt. Hyppykorkeudet vaihtelevat tarkkuushyppyjen 850–1 000 metristä muodostelmahyppyjen 2 500–4 000 metriin. Laskuvarjourheilussa käytetään nykyisin siiven muotoista varjoa, jolla on hyvät liito-ominaisuudet. Se poikkeaa esimerkiksi laskuvarjojoukkojen pallovarjoista.

Laskuvarjourheilu kuuluu ilmailu-urheilun piiriin, jonka seuratoimintaa Suomessa johtaa Suomen Ilmailuliitto.
Suomen ilmailuliitto on perustettu vuonna 1919 ja sen toimisto sijaitsee Helsinki-Malmin lentoasemalla.
Liittoon kuuluu n. 8 000 jäsentä, ja liitolla on n. 200 jäsenkerhoa. Liitto tarjoaa jäsenille ryhmätapaturmavakuutuksen, joka on voimassa ilmailulajeja harrastaessa. Ilmailuliitto julkaisee lehteä, joka on ilmestynyt 1937 alkaen. Lehti ilmestyy 10 kertaa vuodessa.

Turvallisuus on laskuvarjourheilussa tärkeää, laskuvarjourheilussa on hyvä ottaa huomioon pitkäaikaissairaudet. Laskuvarjourheilussa täytyy olla hyvä kunto. Turvavaljaat ja suojalasit varmistavat turvallisuutta. 
PL-kurssi sisältää pakkolaukaisu-koulutusmuotoisen kurssin ja yhden laskuvarjohypyn. Opit kaikki tarvittavat taidot ensimmäisiä hyppyjäsi varten. Alkeiskurssin kesto on kolme päivää jonka aikana käydään teoriaosuudet iltakurssina ja kurssin päätyttyä hypätään ensimmäinen hyppysi. Ensimmäiset hyppysi ovat pakkolaukaisuhyppyjä (PL), joissa varjo aukeaa automaattisesti. PL-hypyt hypätään aina noin tuhannesta metristä. Kypärääsi on hypyn ajaksi kiinnitetty myös radio, josta saat tarvittaessa ohjeita laskeutumiseen. Tavoitteena kuitenkin on opetella hyppytapahtuma niin perusteellisesti, että selviät mahdollisista yllättävistäkin tilanteista itsenäisesti ja turvallisesti ilman radiota. Kolmen hyväksytyn pakkolaukaisuhypyn jälkeen pääset harjoittelemaan varjon itsenäistä avaamista edelleen pakkolaukaisukoulutuksessa. Harjoitusvetohyppyjen jälkeen pääset hyppäämään ensimmäisiä vapaapudotushyppyjäsi! Koulutusohjelman läpikäytyäsi voit hakea itsenäisen hyppääjän lisenssiä. Kurssille osallistuvan tulee olla 15 vuotta täyttänyt (vanhempien kirjallisella suostumuksella) yli 60-vuotiailta vaaditaan lääkärintodistus normaalista terveydestä.







torstai 22. helmikuuta 2018

Vuotuisjuhlasta ohjelmapalveluksi

Hela- eli toukojuhla, on juhla touko-heinäkuussa, joka juhlistaa kevään tuloa. Toukojuhla on vanhan kansan juhla, ja se muistuttaa hyvin paljon juhannusta. Toukojuhlassa muinaissuomalaiset polttivat helavalkeita pahojen henkien pois ajamiseksi.   Karja on usein päästetty ensi kerran laitumelle ja ajettu tulien läpi sairauksien ehkäisemiseksi. Juhlassa tanssittiin ja juotiin simaa ja vietettiin aikaa yhdessä. Juhlan tarkoituksena oli tuoda onnea kesään. Tapa tunnetaan Hämeestä, Satakunnasta ja Uudeltamaalta. Nykyisin tapaa on pidetty yllä esimerkiksi Kuusjoella, Kurussa, Nummi-Pusulassa.


Tuotteistaminen













Tapahtuma pidettäisiin Kaitajärven tilalla. Tapahtumassa poltettaisiin kokko, saunottaisiin, syötäisiin ja tanssittaisiin yhdessä. 



torstai 15. helmikuuta 2018

Tarjoilu Punaportissa itsearviointi

Olimme luokkamme kanssa Lounas ravintola-kahvila Punaportissa joka tiistai ja keskiviikko tammikuun ajan. 

1. Työprosessin hallinta 

- Asiakaspalvelutilanteeseen valmistautuminen
Antaisin itselleni arvioksi H2. Olin joka päivä siistit ja oikeinlaiset vaatteet päällä, sekä hiukset kiinni. Muutamana päivänä olin aamulla vähän myöhässä, mutta vain muutamia minuutteja. 
Ennen asiakkaiden saapumista oli paljon erilaisia tehtäviä. Pöytien kattaus, linjaston valmisteleminen sekä kabinetin valmisteleminen. Hoidin kaikki valmistelut mielestäni hyvin.

-Asiakkaiden vastaanottaminen
Antaisin itselleni arvosanaksi K3. Silloin kun olin kassalla olin käynyt keittiöstä kysymässä lisätietoa ruuista, jotta pystyin kertomaan asiakkaalle mahdollisesti tarkemmin, jos asiakkaalla oli jokin erityisruokavalio.

-Asiakaspalvelijana toimiminen
Antaisin itselleni arvosanaksi on H2. Olin asiakkaille aina ystävällinen ja tervehdin heitä. Kun hain astioita kyselin välillä miten ruoka maistui ja avokeittiö päivinä kun vein ruokia pöytiin toivotin hyvää ruokahalua. 

-Asiakaspalvelutilanteen päättäminen
Antaisin itselleni arvosanaksi H2, koska olin aina kohtelias

2. Työmenetelmien, -välineiden ja materiaalin hallinta

-Asiakaspalvelutilanteessa käytettävien resurssien ja tietotekniikan käyttö
Antaisin itselleni arvosanaksi K3. Olin usein kassalla, ja kassaa oli helppo käyttää. Pesin myös paljon tiskejä ja käytin tiskikonetta. Kokosin tiskikoneen myös muutamana aamuna.

-Matkailupalvelujen informaatio- ja muun materiaalien käyttö
Antaisin itselleni arvosanaksi H2. Tiesin viikon ruokalistan.

3. Työn perustana olevan tiedon hallinta

-Työturvallisuudesta huolehtiminen
Antaisin itselleni arvosanaksi K3. Huolehdin aina hyvin työturvallisuudesta.

-Hygieniasäädösten noudattaminen
Antaisin itselleni arvosanaksi K3. Noudatin kaikkia hygieniasäädöksiä, ja pidin muutenkin hyvää huolta hygieniasta.

4. Elinikäisen oppimisen avaintaidot

-Oppiminen ja ongelmanratkaisu
Antaisin itselleni arvosanaksi H2. Osasin usein neuvoa asiakkaita, ja jos en itse osannut pyysin joltain toiselta apua.

-Vuorovaikutus ja yhteistyö
Antaisin itselleni arvosanaksi K3. Tulin hyvin toimeen kaikkien kanssa ja pystyin tekemään työtehtäviä kenen kanssa vaan.

-Terveys, turvallisuus ja toimintakyky
Antaisin arvosanaksi H2. En ole vielä suorittanut ensiapu kursseja, mutta osaan jonkin verran ensiapua. Harrastan paljon liikuntaa vapaa-ajalla, ja jaksan hyvin olla koko päivän seisaaltaan.

-Ammattietiikka
Antaisin itselleni arvosanaksi H2. Noudatan aina vaitiolovelvollisuutta, ja käyttäydyn hyvin.






maanantai 22. tammikuuta 2018

Matkamessut

Kävimme viime perjantaina Helsingin messukeskuksessa matkamessuilla. En ole ennen käynyt ennen matkamessuilla, ja mielestäni tapahtuma oli kokonaisuudessaan hyvä, vaikka monet aikaisemmin matkamessuilla olleet sanoivat matkamessujen olleen aikaisempina vuosina paremmat. 

Suosikki osastoni oli Finnairin osasto, koska heillä oli hienosti sisustettu isotila.
Osastolla oli lentoemänniksi pukeutuneet työntekijät, jotka tulivat heti luoksemme kertomaan mm. arvonnoista ja kilpailuista mitä heillä oli. 

Vähiten kiinnostava osasto oli jonkun pienen yrityksen osasto, en nähnyt siinä yhtään henkilökuntaa eikä siinä ollut yhtään esitteitä tms.

Parasta asiakaspalvelua sain ehdottomasti Australian osastolla, koska siitä olin myös eniten kiinnostunut. Sain heti paljon tietoa ja neuvoja kun kerroin että minua kiinnostaa opiskelu ja työnteko Australiassa.



Kokonaisuudessaan messut olivat todella hyvät ja kaikki olivat todella ystävällisiä ja jokaiselle osastolle tullessa oli tervetullut olo.