Lepaan viinitilalla valmistetaan viiniä vuoden aikana n. 17 000 litraa. Viinitilalla on kaksi vakituista työntekijää, joidenka lisäksi on opiskelijoita/työssäoppijoita. Vakituiset työntekijät hoitavat suurimmaksi osaksi kaksin kaikki valmistusprosessin vaiheet.
Tilalla valmistetaan viinien lisäksi myös kuohuviinejä, liköörejä ja siidereitä. Liköörejä ei myydä viinitilalla niiden kovan alkoholi pitoisuuden vuoksi, joten Lepaan liköörit voi tilata Alkon sivujen kautta. Tämä ei kuulemma anna yrittäjälle paljoa katetta itse likööristä postittaa pullo kerrallaan, mutta kyseessä on suurimmaksi osaksi markkinointi/näkyvyys kysymys. Tila tekee myös yhteistyötä muiden pientilojen kanssa. Lepaan viinitilalla on niin kova hiivapitoisuus, että siellä on lähes mahdotonta valmistaa alkoholittomia juomia. Tämän takia Lepaan viinitilan glögejä valmistaa toinen tila.
Viinien ja kuohuviinien valmistusprosessi on pitkä, ja Lepaalla mm. kuohuviinit tehdään käsityönä.
Viinin valmistusprosessi alkaa puristamalla marjoista sekä hedelmistä mehut, viinit alkavat käydä kun marjojen pinnalla olevat hiivat pääsee mehun sokereihin. Viinit laitetaan käymään tynnyriin, joka laitetaan mahdollisimman täyteen, jotta tynnyriin jää mahdollisimman vähän happea.
Siideri tynnyreissä oli vesilukot, joidenka avulla pystyttiin seuraamaan niiden käymistä.
Kun tuotteet ovat valmiita ne pullotetaan ja pistetään myyntiin. Lepaan viinien etiketit ovat olleet opiskelijoiden suunnitelemia.
Hyvin muistit!
VastaaPoista