maanantai 26. marraskuuta 2018

Ostosmatkailu

1. Se on uusi kokemus matkailijalle. Perinnepuoti eroaa suurista ketjuista, omalla tyylillään sekä mahdollisesti myymillään tuotteillakin. Perinnepuodin tuotteet voivat kertoa sen kylän/alueen historiasta tai elämästä.
2. Siellä on poikkeuksellinen sisustus, erikoisia ja harvinaisempia tuotteita.
3. Kauppakeskus Willa Hyvinkäällä, ei ole kovin erikoinen matkailijan silmin. Willassa on tavallisia ketjuvaatekauppoja, sekä muutamia kahviloita/ravintoloita. Willa on suunnattu enemmän paikallisille kävijöille. 
Kuvahaun tulos haulle kauppakeskus willa
4. Helsingin Kampilla on suuri vetovoima, sekä matkailijoihin että paikallisiin. Kampissa on päivittäin paljon kävijöitä. Sijainti on keskeinen, Kampissa on monipuolinen valikoima liikkeitä ja ravintoloita. Kampissa on myös linja-auto asema sekä metroasema jotka tuo ohikulkijoitakin. 
Kuvahaun tulos haulle kamppi

5. Ideaparkissa on kauppojen lisäksi monia muita palveluita.Ideaparkista löytyy jokaiselle jotakin. Esimerkiksi perheen nuoremmille sisähuvipuisto Zones, sekä ihan pienille lapsille ti-ti nallen kotitalo. Ideaparkissa on myös kuntosali, sekä liikuntatiloja. Ideapark järjestää myös paljon tapahtumia ja ideaparkissa on usein erilaisia esiintyjiä. 
Kuvahaun tulos haulle ideapark


tiistai 6. marraskuuta 2018

Tuhotut talot, kadonneet kodit- opastus

Olimme tänään Museo Skogsterin järjestämällä opastetulla kierroksella, jossa kävelimme Hämeenlinnan keskusta alueella. Pysähdyimme matkalla n. 5 kertaa, eri kohtiin jolloin opas kertoi eri rakennusten historiasta, samalla kun katsoimme omien puheliemme kautta valokuvia miltä siinä kohdassa on näyttänyt ennen. 
Opas otti ryhmämme hyvin haltuun, vaikka olemmekin usein äänekkäitä joten opettaja "auttoi" häntä vähän myös muistuttelemalla meitä olemaan hiljaa ja kuuntelemaan. Olin aluksi vähän hämmentynyt mitä tapahtuu, kun oletin että ollaan museon sisätiloissa mutta lähdettiinkin konkreettisesti ulos kiertämään, joka oli hyvä, koska en läheskään kaikista vanhoista kuvista olisi osannut hahmottaa missä kohdassa Hämeenlinnaa ollaan, tai miltä siinä tarkalleen näyttää nyt. Opas puhui kuuluvalla ja selkeällä äänellä sekä myös luonnollisesti (ei lukenut suoraa tekstiä muistiinpanoistaan vaan kertoi asian, niin että huomasi hänen oikeasti tietävän asioista joista kertoi). Hän ei myöskään häiriintynyt väli kommenteista/kysymyksistä ja osasi aina myös vastata kysymyksiin. Paikasta toiseen siirtyessämme ryhmämme tuntui jäävän aina etäämälle oppaasta, jolloin opas otti itse aina askeleen pari eteenpäin ollakseen tarpeeksi lähellä ryhmää. Hän myös seurasi meitä ja saattoi välillä kommentoida juttujamme jolloin huomasi että hän tosiaan puhuu meille eikä vain yksinään puhellut. 
Opin kierroksen aikana paljon uutta, ja kiinnitti sellaisiin rakennuksiin huomiota joita ei ennen ollut sen kumemmin katsellut. Kylmä tuuli harmitti, koska sormet oli jäässä kun puhelimien kautta katsottiin kuvia. Olisi ollut hyvä olla joku isompi laite (esim. ipad) jonka kautta katsoa kuvia, koska puhelimella näkyi aika pieninä.

maanantai 5. marraskuuta 2018

Lepaan viinitila

Kävimme luokkamme kanssa tutustumassa Lepaan viinitilalla. Viinitilalla meille esiteltiin paikkoja, sekä kerrottiin paljon viinien sekä muiden alkoholi juomien valmistus prosessista. 
Lepaan viinitilalla valmistetaan viiniä vuoden aikana n. 17 000 litraa. Viinitilalla on kaksi vakituista työntekijää, joidenka lisäksi on opiskelijoita/työssäoppijoita. Vakituiset työntekijät hoitavat suurimmaksi osaksi kaksin kaikki valmistusprosessin vaiheet. 
Tilalla valmistetaan viinien lisäksi myös kuohuviinejä, liköörejä ja siidereitä. Liköörejä ei myydä viinitilalla niiden kovan alkoholi pitoisuuden vuoksi, joten Lepaan liköörit voi tilata Alkon sivujen kautta. Tämä ei kuulemma anna yrittäjälle paljoa katetta itse likööristä postittaa pullo kerrallaan, mutta kyseessä on suurimmaksi osaksi markkinointi/näkyvyys kysymys. Tila tekee myös yhteistyötä muiden pientilojen kanssa. Lepaan viinitilalla on niin kova hiivapitoisuus, että siellä on lähes mahdotonta valmistaa alkoholittomia juomia. Tämän takia Lepaan viinitilan glögejä valmistaa toinen tila. 
Viinien ja kuohuviinien valmistusprosessi on pitkä, ja Lepaalla mm. kuohuviinit tehdään käsityönä.
Viinin valmistusprosessi alkaa puristamalla marjoista sekä hedelmistä mehut, viinit alkavat käydä kun marjojen pinnalla olevat hiivat pääsee mehun sokereihin. Viinit laitetaan käymään tynnyriin, joka laitetaan mahdollisimman täyteen, jotta tynnyriin jää mahdollisimman vähän happea. 
Siideri tynnyreissä oli vesilukot, joidenka avulla pystyttiin seuraamaan niiden käymistä. 
Kun tuotteet ovat valmiita ne pullotetaan ja pistetään myyntiin. Lepaan viinien etiketit ovat olleet opiskelijoiden suunnitelemia.